فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • طیبه مرادی، خدیجه شریفی* صفحات 1-13
    مقدمه

    تصمیم گیری بالینی یکی از مهم ترین فرایندهایی است که همواره پرستاران برای مراقبت از بیماران استفاده می کنند. تصمیم های مناسب به بهبود کیفیت مراقبت، کاهش مدت زمان بیماری و ناتوانی، کاهش هزینه و استفاده بهینه از منابع کمک می نماید. لذا هدف این مطالعه مروری بر مطالعات انجام شده در زمینه تصمیم گیری بالینی پرستاران ایرانی و عوامل مرتبط است.

    روش کار

    مطالعه حاضر مرور سیستماتیک بوده که در سال 1400 انجام شده است. در این مطالعه، مقالات منتشر شده بدون محدودیت زمانی در پایگاه های Magiran،Iran doc  ،SID، Science Direct، Pub med،Scopus،web of science،Google Scholar به دو زبان فارسی و انگلیسی مورد بررسی قرار گرفتند. به این منظور کلمات کلیدی تصمیم گیری بالینی و پرستار در منابع فارسی و clinical decision making ،nurse و Iran و معادلهای Mesh آن در مقالات انگلیسی با استفاده از عملکرهای OR و ANDمورد استفاده قرار گرفت. انجام پژوهش در ایران مهمترین معیار ورود به مطالعه بود بر این اساس از مجموع 144 مقاله مرتبط با  تصمیم گیری بالینی پرستاران در ایران پس از اعمال معیارهای ورود و خروج، 49 مقاله باقی ماند که با حذف موارد تکراری در نهایت 21 مقاله وارد مطالعه شد.جهت بررسی کیفیت مقالات از ابزار STROBE استفاده شد.

    یافته ها

    از مجموع 144مقاله بدست آمده اولیه، 21 مقاله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل 21 مقاله نشان داد که مشارکت در تصمیم گیری بالینی پرستاران در حد متوسط می باشد و تصمیم گیری انها از نوع تحلیلی شهودی می باشد پرستاران با سن بالاتر، سابقه کاری بیشتر و استخدام های رسمی و  پیمانی، تصمیم گیری بالینی بهتری داشتند.   همچنین ارتباط آماری  مثبت معنا دار بین تصمیم گیری بالینی با متغیرهای خود کارآمدی، نوع سبک تفکر و هوش هیجانی گزارش شده است.

    نتیجه گیری

     جهت ارتقاء کیفیت پرستاری مسیولین نظام سلامت  باید در بکارگیری و چیدمان پرستاران،  به  نوع  تصمیم گیری،  وضعیت هوش هیجانی، خودکارآمدی و  نوع تفکر آنها توجه نمایند . بعلاوه مدیران پرستاری برای بخش ها و سمت هایی که نیاز به تصمیم گیری بالینی بیشتر و بهتر است، از پرستاران دارای سن بالاتر،  سابق کار بیشتر و استخدامی ها استفاده نمایند

    کلیدواژگان: تصمیم گیری بالینی، پرستار، ایران
  • نسرین مرادی، فرشاد حاج علیان*، مهدی امیرمیاندرق، سید احمد شایان نیا صفحات 14-23
    مقدمه

    امروزه منابع انسانی از عناصر مهم و هدایت کننده در سازمانها محسوب میگردد. براساس یادگیری دوجانبه با ایجاد توازن میان دو نوع یادگیری اکتشافی و یادگیری انتفاعی، بر نوعی تعادل در کسب و استفاده از دانش جدید و حفظ و بهره برداری از دانش موجود تاکید می شود.

    روش کار

    این پژوهش مبتنی بر مطالعات کمی و در دو مرحله و از طریق سه پرسشنامه به روش پیمایش با مشارکت 288 نفر میان مدیران، معاونین و کارکنان منتخب ستاد مرکزی سازمان تامین اجتماعی صورت پذیرفت. جهت بررسی داده ها پرسشنامه معماری، کارکردهای منابع انسانی در اختیار مدیران، معاونین و کارمندان منتخب قرار گرفت. داده های حاصل از مطالعات کمی(پرسشنامه ای) از طریق تحلیل استنباطی و با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی بواسطه تحلیل مدل یابی توسط نرم افزار Eviews استفاده شده است.

    یافته ها

    مدیریت منابع انسانی سازمان ها، جهت برخورداری از دوجانبه گرایی(بهره برداری دوجانبه)، امری حیاتی می باشد. این که یک سازمان دارای ساختار منابع انسانی دانش محور باشد، به خودی خود نمی تواند یک سازمان را به یک سازمان دوجانبه گرا و موفق در هر دو زمینه انتفاع و اکتشاف تبدیل نماید. چرا که اگر سازمان بر روی انتفاع متمرکز گردد، دوجانبه گرا کردن برخی اقدامات مدیریت منابع انسانی جهت تعیین نحوه سازگاری و همسویی آن با ابعاد کارکردهای منابع انسانی و در نهایت یادگیری دوجانبه(اکتشاف و انتفاع) سازمان می باشد.

    نتیجه گیری

    مدل طراحی شده و فرضیات تدوین شده ضمن پر کردن خلاهای تیوریک موجود در این سه حوزه پژوهشی امکان بسترسازی برای تحقیقات بیشتر پژوهشگران در آینده را نیز فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: کارکردهای منابع انسانی، یادگیری دوجانبه، مدل راهبردی، منابع انسانی
  • محمد میرزابیگی*، الهه مهدی، اصغر میرمحرابی، عارفه میرزابیگی صفحات 24-41
    مقدمه

    ارتقاء کیفیت ارایه خدمات سلامت از یک طرف مستلزم مشارکت و همکاری بین حرفه ای تیم مراقبت و درمان است و از طرف دیگر همدلی کادر مراقبت و درمان با بیمار از ضروریات ارایه مراقبت و درمان با کیفیت تلقی می شود. در عین حال مشارکت در مراقبت و درمان همواره با چالش هایی مواجه است که این مساله در پاندمی کووید-19 به مشکلی جدی تبدیل شده است.

    هدف

    در این راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش بین حرفه ای بر میزان همدلی و همکاری بین حرفه ای پرستاران و پزشکان بخش اورژانس در پاندمی کرونا اجرا شد.

    روش

    مطالعه مقطعی حاضر کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه پرستاران و پزشکان بخش اورژانس بیمارستان بهمن با حداقل 5 سال سابقه کار بودند که 40 نفر از آن ها به روش دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و بطور تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل تخصیص یافتند (هر گروه 20 نفر). سپس دو کارگاه دو روزه مجزا با شرایط یکسان برای گروه های آزمایش و کنترل برگزار شد؛ به گروه آزمایش آموزش بین حرفه ای و به گروه کنترل آموزش تک حرفه ای داده شد. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس آمادگی همکاری بین حرفه ای RIPLS (بارسل و بلیگ، 1999) و مقیاس همدلی JSPE-HP (جفرسون، 1987) بود. داده ها به روش آنالیز کواریانس تک متغیری و با استفاده از نرم افزار SPSS26 تحلیل شدند.

    یافته

    نتایج یافته ها گویای آن بود که آموزش بین حرفه ای بر همدلی و همکاری بین حرفه ای پرستاران و پزشکانی که این برنامه را دریافت کرده بودند در مقایسه با پرستاران و پزشکانی که این برنامه را دریافت نکرده بودند، تاثیر معنی داری داشت بطوریکه موجب افزایش 36 درصدی نمره همدلی و افزایش 43 درصدی نمره همکاری بین حرفه ای گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد (0001/0>; P184/27=همکاری بین حرفه ایF ,846/20=همدلیF).

    نتیجه گیری

    نتایج گویای آن بود که آموزش بین حرفه ای منجر به افزایش معناداری در میزان همدلی و همکاری بین حرفه ای پرستاران و پزشکان شاغل در بخش اورژانس در پاندمی کرونا شد.

    بحث

    بر مبنای نتایج بدست آمده ارتقاء کیفیت ارایه خدمات سلامت بخش اورژانس بیمارستان بهمن در پاندمی کرونا در گرو افزایش سطح همدلی و همکاری بین حرفه ای پرستاران و پزشکان است که دستیابی به آن از طریق آموزش بین حرفه ای میسر می شود.

    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، همکاری بین حرفه ای، همدلی، کادر مراقبت و درمان، پاندمی کرونا
  • سیمین عابدپور، محسن گل پرور* صفحات 42-52
    مقدمه

    پرستاران در زمان پاندمی کرونا، به دلیل مواجهه مستقیم با تهدیدات ناشی از این ویروس، فشار و تنش زیادی را تحمل نمودند. این پژوهش با هدف تعیین رابطه استرس و اضطراب کرونا با بهزیستی روان شناختی با توجه به نقش واسطه فرسودگی در پرستاران اجرا شد.

    روش کار

    روش پژوهش همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش کلیه پرستاران دو بیمارستان در شهر اصفهان بودند که از میان آن ها  234 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه استرس کرونا، پرسشنامه اضطراب کرونا، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی و پرسشنامه فرسودگی کرونا استفاده شد. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 21 تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین استرس و اضطراب کرونا با فرسودگی کرونا رابطه مثبت و معنادار و با بهزیستی روان شناختی رابطه منفی و معنادار وجود دارد (01/0>p). نتایج مدل سازی معادله ساختاری و تحلیل بوث استراپ نشان داد که فرسودگی کرونا متغیر واسطه کامل در رابطه استرس و اضظراب کرونا با بهزیستی روان شناختی در پرستاران است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که استرس و اضطراب کرونا از طریق ایجاد فرسودگی در پرستاران، سلامتی و بهزیستی روان شناختی آن ها را تضعیف می نمایند. لذا لازم است تا از طریق آموزش راهبردهای مقابله با استرس و مدیریت اضطراب، پرستاران را برای حفظ سلامتی و بهزیستی خود یاری نمود.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، بهزیستی، فرسودگی، پرستاران
  • فرحناز هاشمی پور، نعمت الله یارالهی، هاجر سلیمانی*، ثریا روزبان صفحات 53-63
    مقدمه

    تعارض زناشویی بر بهداشت روانی، جسمی و خانوادگی پرستاران تاثیرگذار است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ناگویی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی و ترس از صمیمیت در پیش بینی تعارض زناشویی پرستاران انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه پرستاران مشغول به کار در بیمارستان های شهر کرج در سال 1400 بودند که با روش نمونه گیری در دسترس از بیمارستان های شهیدرجایی، امام علی و تخت جمشید تعداد 240 تن انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از سیاهه انعطاف پذیری روانشناختی (CFI)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS) و مقیاس ترس از صمیمیت (FIS) استفاده شد. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین پردازش حل مسیله (732/0=r و 001/0=P) و ادراک کنترل پذیری (616/0- =r و 001/0=P) با تعارض زناشویی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. بین دشواری در شناسایی احساسات (593/0=r و 001/0=P)، دشواری در توصیف احساسات (724/0=r و 001/0=P)، تفکر عینی (441/0=r و 001/0=P) و ترس از صمیمیت (544/0=r و 001/0=P) با تعارض زناشویی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 7/68 درصد واریانس تعارض زناشویی به وسیله ناگویی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی و ترس از صمیمیت ‏تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، برای کاهش تعارض زناشویی پرستاران می توان برنامه هایی برای افزایش انعطاف پذیری شناختی آنها و کاهش ناگویی هیجانی و ترس از صمیمیت آنان طراحی و از طریق کارگاه های آموزشی اجرا کرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، ناگویی هیجانی، ترس از صمیمیت، تعارض زناشویی، پرستاران
  • ملیکا داودیان، فرحناز هاشمی پور، ناهید قلیچ خان*، فاطمه ابوذری صفحات 64-77
    مقدمه

    تهدید فزاینده بیماری کووید 19 و شرایط اضطراری بهداشت عمومی در سرتاسر دنیا منجر به تشدید مشکلات روان شناختی گوناگون در گروه های آسیب پذیر ازجمله در بیماران مبتلا به دیابت شده است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش انعطاف پذیری روان شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و عدم تحمل ابهام در پیش بینی پریشانی روان شناختی و وسواس فکری-  عملی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در طول اپیدمی کووید 19 انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر کرمانشاه در سال 1401 بودند. به این منظور تعداد 220 نفر از این افراد به روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه سیاهه انعطاف پذیری روانشناختی، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان، مقیاس عدم تحمل ابهام، پرسشنامه پریشانی روان شناختی کسلر و پرسشنامه وسواس فکری- عملی مادزلی پاسخ دادند. . پس از گردآوری پرسشنامه ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین انعطاف پذیری روان شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و عدم تحمل ابهام با پریشانی روان شناختی و وسواس فکری-  عملی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو رابطه معناداری وجود دارد(01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 2/76 درصد واریانس پریشانی روانشناختی و 5/77 درصد از واریانس وسواس فکری-عملی به وسیله انعطاف پذیری روان شناختی، دشواری در تنظیم هیجان و عدم تحمل ابهام ‏تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، می توان از مداخلات مبتنی بر انعطاف پذیری روانشناختی در درمان ACT، آموزش تنظیم هیجان و توانایی تحمل ابهام جهت کاهش پریشانی روان شناختی و مشکلات وسواس بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، دشواری در تنظیم هیجان، عدم تحمل ابهام، پریشانی روان شناختی، وسواس فکری- عملی، دیابت نوع 2
  • سوده رفیعی راد، قربانعلی آقا احمدی*، حسنعلی آقاجانی، مریم رحمتی صفحات 78-90
    مقدمه

    رفتار شهروندی اجتماعی جزء سرمایه های غیر ملموس سازمان بوده و شامل مجموعه ای ازرفتارهای اجتماعی داوطلبانه غیر رسمی است که حوزه وسیعی از رفتارهای اجتماعی را در برمی گیرد و مدیریت ناصحیح آن می تواند اثرات نامطلوبی بر عملکرد سازمان و اعضا برجای گذارد. هدف کلی پژوهش حاضر، ساخت و رواسازی مقیاس رفتارشهروندی اجتماعی است که پیاده سازی و عملیاتی شدن این ابزار را در مطالعه های میدانی فراهم می آورد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظرهدف، کاربردی- اکتشافی و از لحاظ روش، توصیفی-پیمایشی است. برای انجام پژوهش، مطالب و موضوعات رفتارشهروندی اجتماعی با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی و روش تحلیل محتوای متون علمی و همچنین نظر اندیشمندان و متخصصین صاحب صلاحیت، مورد بررسی قرار گرفت و یک پرسشنامه محقق ساخته رفتار شهروندی اجتماعی، جهت به دست آوردن روایی و پایایی لازم به وسیله صاحب نظران و مدیران تکمیل گردید. ضریب پایایی آزمون با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ، 838/0 محاسبه گردید.

    یافته ها: 

    تحلیل عاملی اکتشافی گویه های رفتارشهروندی اجتماعی نشان دهنده این بود که حدود 654/76 درصد واریانس مورد نظر توسط مولفه های این پرسشنامه قابل تبیین است. بعد از یک بار چرخش عوامل از نوع واریماکس، همبستگی میان هرگویه با هر مولفه در بهترین حالت مشخص گردید و بر این اساس، یازده مولفه، با بیشترین وزن، انتخاب و استخراج شدند که شامل، احساس تعلق اجتماعی، هویت اجتماعی، احساس عدالت اجتماعی، مشارکت جویی، احساس اثر بخشی اجتماعی، ارزش محوری، احساس امنیت اجتماعی، عاطفه جمعی، انسجام اجتماعی، تاب آوری اجتماعی و نوع دوستی بودند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که رفتارشهروندی اجتماعی یک مفهوم چندوجهی و دارای ابعاد و مولفه های زیادی می باشد و با ابعاد و مولفه های محدود نمی توان آن را بررسی و مطالعه کرد.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی اجتماعی، روایی، پایایی، پاندمی کرونا، بیمارستان، تحلیل عاملی
  • امیرهوشنگ نظرپوری، محسن عارف نژاد، فریبرز فتحی چگنی* صفحات 91-100
    مقدمه

    رفتارهای شهروندی سازمانی رفتارهای فرانقشی هستند که باعث بهبود اثربخشی سازمان می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرپرستی توهین آمیز بر رفتارهای شهروندی سازمانی پرستاران با نفش میانجی خستگی عاطفی در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی از شاخه مطالعات میدانی به شمار می آید که روش انجام آن به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش تعداد 230 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان شهدای عشایر خرم آباد بود که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه ای به تعداد 140 نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان آن ها انتخاب گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه ای که شامل سه بخش سرپرستی توهین آمیز، خستگی عاطفی و رفتارهای شهروندی سازمانی بود، استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ و روایی آن با استفاده از روایی همگرا به تایید رسید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Spss و PLS استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج نشان دهنده این است که در سطح اطمینان 95 درصد سرپرستی توهین آمیز اثر منفی و معنی داری بر رفتارهای شهروندی سازمانی پرستاران دارد و خستگی عاطفی در رابطه سرپرستی توهین آمیز و رفتارهای شهروندی سازمانی پرستاران نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت سرپرستی توهین آمیز به صورت مستقیم روابط سرپرست-پرستار را مختل کرده که به دنبال این اختلال خستگی عاطفی پرستاران افزایش یافته و سطح انجام رفتارهای شهروندی سازمانی در آنها کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سرپرستی توهین آمیز، خستگی عاطفی، رفتارهای شهروندی سازمانی، پرستاران
  • حامد توان، حمید تقی نژاد* صفحات 101-107
    مقدمه

    مدیریت خطر ابزاری مفید برای بهبود کیفیت خدمات درمانی در بیمارستان ها می باشد، هدف مطالعه حاضرتعیین خصوصیات سایکومتریک پرسشنامه ارزیابی وضعیت مدیریت خطر در بیمارستان ها بوده است.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 112 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر ایلام که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه 45 سوالی ارزیابی وضعیت مدیریت خطر استفاده شد. برای سنجش پایایی و روایی  پرسشنامه، از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی اکتشافی به ترتیب استفاده شد. از نمودار اسکری پلات برای تعیین تعداد عامل ها استفاده شد.کافی بودن تعداد نمونه در تحلیل عاملی با شاخص KMO  و آزمون بارتلت تعیین گردید.

    یافته ها

    تحلیل عاملی نشان داد که پرسشنامه فوق از هفت عامل مستقل تشکیل شده است که عبارتند از؛  عامل اول: ( با درصد واریانس: 51.443)، عامل دوم: (با درصد واریانس: 8.926)، عامل سوم: (با درصد واریانس: 6.452)، عامل چهارم: (با درصد واریانس: 3.999)، عامل پنجم : (با درصد واریانس: 3.124) و عامل ششم: (با درصد واریانس: 2.840)  و عامل هفتم: (با درصد واریانس: 2.459). پایایی پرسشنامه با قرار دادن پرسشنامه در اختیار 10 نفر از پرستاران مورد بررسی  قرار گرفت و بعد از یک هفته مجددا به همین 10 نفر داده شد، و ضریب همبستگی 80/0 بود و با توجه به اینکه پاسخ های داده شده به همدیگر نزدیک بودند پایایی پرسشنامه نیز تایید شد.. شاخص 76/ 0KMO=  برآورد شد  که نشان دهنده ی کفایت تعداد نمونه بود.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه ارزیابی مدیریت خطر از دیدگاه پرستاران می تواند به عنوان ابزاری روا و پایا مورد استفاده قرار گیرد. این پرسشنامه می تواند به یک راهنمای عملی برای اندازه گیری و تعیین ارزیابی مدیریت خطر باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت خطر، تحلیل عاملی، ابعاد، روایی، پایایی
  • هاجر سلیمانی*، محمد سلطانی زاده صفحات 108-121
    مقدمه

    روند روبه رشد چاقی یک نگرانی عمده برای سازمان جهانی بهداشت است و علاوه بر ایجاد مشکلات جسمی، معمولا با پاره ای از مشکلات رفتاری و روان شناختی- ازجمله حوزه های روانشناختی مرتبط با رفتار جنسی- همراه است؛ از این رو پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر تصویر بدن و عملکرد جنسی زنان مبتلا به چاقی انجام شد.

    روش کار:

     این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه) بوده است. جامعه آماری شامل کلیه زنان چاق شهر اصفهان در سال 1399 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 زن چاق انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش یک دوره آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند درحالی که گروه کنترل آموزش خاصی دریافت نکردند. آزمودنی های هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با پرسشنامه های تصویر بدن فیشر و عملکرد جنسی زنان روزن و همکاران  مورد سنجش قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بن‏فرونی با استفاده از نرم افزار SPSS-22 انجام شد.

    یافته ها:

     بین میانگین نمره های پس آزمون گروه مداخله و شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت، بدین ترتیب که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معناداری منجر به بهبود تصویر بدن و عملکرد جنسی زنان چاق در گروه مداخله شد (05/0>P)، همچنین در مرحله پیگیری یک ماهه این تفاوت حفظ شده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به عنوان یک شیوه درمانی مناسب برای بهبود تصویر بدن و عملکرد جنسی زنان مبتلا به چاقی در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی به کار برده شود.

    کلیدواژگان: چاقی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تصویر بدنی، عملکرد جنسی
  • رضا جلالی*، مجید احمدی، محمد رئیس زاده صفحات 122-132
    مقدمه

    سلامت، جزیی ضروری از توانمندی های انسان است که برای پیشرفت به آن نیاز دارد و بدین منظور، کشورهای مختلف با استفاده از نظام های سلامت خود به دنبال تامین سلامت و پاسخگویی به انتظارات مردم در تمامی زمینه های مرتبط با فراهم سازی خدمات بهداشتی و درمانی هستند. سیاست گذاری سلامت به عنوان یکی از ابعاد سیاست گذاری اجتماعی محسوب می شود که دولت ها جهت تحقق عدالت اجتماعی به آن توجه می نمایند. این مقاله ضمن توجه به اهداف گام دوم انقلاب اسلامی در ارتباط با تحقق عدالت اجتماعی، نقش اصل پایداری در سیاست گذاری سلامت از طریق ارزیابی تجربه طرح تحول سلامت بررسی شده است.

    روش کار

    این مطالعه با رویکرد کیفی انجام شده است. داده ها از طریق مصاحبه با سیاست گذاران، بررسی مستندات سیاستی و تحلیل تجارب سایر کشورها جمع آوری گردیده است و با استفاده از روش تحلیل چارچوبی، تجزیه وتحلیل شده است.

    یافته ها: 

    در بعد تامین مالی سلامت، توجه به تعادل منابع و مصارف به عنوان عامل حیاتی در تحقق پایداری تلقی می شود که پیامدهای آن عدالت در توزیع منابع بین ارایه کنندگان خدمات سلامت و ایجاد عدالت در دسترسی و بهره مندی مردم از خدمات بهداشتی و درمانی خواهد بود. بر این اساس پایداری در سیاست گذاری سلامت به عنوان پیشرانی جهت تحقق اهداف گام دوم انقلاب اسلامی در بعد عدالت اجتماعی محسوب می گردد.

    نتیجه گیری:

     به منظور تحقق همه جانبه عدالت در گام دوم انقلاب اسلامی و با توجه به اینکه پایداری به عنوان یکی از پیش نیازها و زیرساخت تحقق عدالت اجتماعی محسوب می گردد، دولت ها موظف هستند به گونه ای به طراحی، تدوین و اجرای سیاست های حوزه سلامت بپردازند که موجب تامین پایداری در نظام سلامت کشور گردد.

    کلیدواژگان: پوشش فراگیر سلامت، گام دوم انقلاب اسلامی، سیاست گذاری سلامت، عدالت، پایداری
|
  • Tayebeh Moradi, Khadijeh Sharifi* Pages 1-13
    Introduction

    Clinical decision making is one of the most important processes which nurses always use to care for patients. Appropriate decisions help to improve the quality of care, reduce the duration of illness and disability, reduce costs and make optimal use of resources. Therefore, the purpose of this research was to review studies conducted in the field of clinical decision making of Iranian nurses and its related factors.

    Methods

    The present study was a systematic review conducted in 2021. In this research, articles published in databases of Magiran, Iran doc, SID, Science Direct, Pub med, Scopus, web of science, and Google Scholar in both Persian and English without any time limit were examined. For this purpose, the keywords “clinical decision making” and “nurse” in Persian sources and “clinical decision making”, “nurse”, “Iran” and their MeSH equivalents in English articles were applied using OR and AND operators. Conducting research in Iran was the most important inclusion criterion. Accordingly, out of a total of 144 articles related to clinical decision making of nurses in Iran, 49 ones remained after applying the inclusion and exclusion criteria, and by eliminating duplicate cases, 21 articles were finally included in the study. STROBE tool was used to evaluate the quality of articles.

    Results

    Out of 144 initial articles, 21 studies were analyzed. The results of the analysis of 21 articles showed that nurses' participation in clinical decision making was moderate and their decision making was intuitive analytical. Nurses with older ages, more work experiences and employed formally and contractually had better clinical decision making. There was also a statistically significant positive association between clinical decision making and the variables of self-efficacy, the thinking style and emotional intelligence.

    Conclusion

    In order to improve the quality of nursing, health system officials should pay attention to the employment and arrangement of nurses, their type of decision making, state of emotional intelligence, self-efficacy and style of thinking. In addition, nursing managers should employ nurses with older ages, and more work experiences, as well as formally employed ones for wards and posts which require more and better clinical decision making

    Keywords: clinical decision making, Nurse, Iran
  • Nasrin Moradi, Hajalian Farshad*, Mehdi Amir Miandaragh, Seyed Ahmad Shayannia Pages 14-23
    Introduction

    Today, human resources are one of the most important and guiding elements in organizations. Based on mutual learning, by balancing the two types of exploratory learning and for-profit learning, a kind of balance in the acquisition and use of new knowledge and the preservation and utilization of existing knowledge is emphasized.

    Methods

    This research was based on quantitative studies in two stages and through three questionnaires by survey method with the participation of 288 people among managers, deputies and selected staff of the central headquarters of the Social Security Organization. To review the data, an architectural questionnaire, human resource functions were provided to selected managers, deputies and employees. Data from quantitative studies (questionnaire) were used through inferential analysis and using confirmatory factor analysis test by modeling analysis by Eviews software.

    Results

    Organizational human resource management is vital to enjoy reciprocity (mutual exploitation). The fact that an organization has a knowledge-based human resource structure, by itself can not turn an organization into a mutually successful organization in both profitability and exploration. Because if the organization focuses on profitability, it is the reciprocal orientation of some human resource management measures to determine how it is compatible with the dimensions of human resources functions and ultimately mutual learning (exploration and profitability) of the organization.

    Conclusions

    The designed model and formulated hypotheses, while filling the theoretical gaps in these three research areas, also provide the basis for further research by researchers in the future.

    Keywords: Human Resources Functions, Bilateral Learning, Strategic Model, Human Resources
  • Mohammad Mirzabeigi*, Elahe Mahdi, Asghar Mirmehrabi, Arefeh Mirzabeigi Pages 24-41
    Background

    Improving the quality of providing health services on the one hand requires the participation and inter-professional cooperation of the care and medical team, and on the other hand, empathy of the care and medical team is considered essential to the provision of quality care. But participation in care and medical team always faces challenges which it has become a serious challenge in the Covid-19 pandemic.
    Goal: In this regard, the aim of this study was evaluation of effectiveness educational based on inter-professional approach on rate of empathy and inter-professional collaboration among nurses and physicians in emergency department during the Covid-19 pandemic.

    Method

    The cross-sectional research was applied research and research method was quasi experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population of the study consisted of nurses and physicians of Bahman hospital's emergency department with at least 5 years of work experience. That 40 of them were selected by available method and randomly assigned to experimental and control groups (20 in each group). Then, two separate two-day workshops with the same conditions were held for the experimental and control groups, so that the experimental group was given inter-professional training and the control group was given single-professional training. The tool used was readiness for inter-professional learning scale (Parsell & Bligh, 1999) and scale of physician empathy-health professionals (Jefferson et al, 1987). Data were analyzed by ANCOVA in SPSS, Version 26. 

    Findings

    The Findings showed that as compared to the nurses and physicians who did not receive this program, nurses and physicians that received this program by using the inter-professional education had a significant impact leading to an increase in the empathy and inter-professional collaboration of the nurses and physicians in emergency department (FEmpathy =20. 846, FInter-professional collaboration =27.184; P<0.0001). The effect of using the inter-professional education on empathy and inter-professional collaboration was 36 and 43 percent.

    Results

    Therefore, the results showed that inter-professional education lead to significant increase in empathy and inter-professional collaboration among nurses and physicians in emergency department during the Covid-19 pandemic.

    Conclusion

    According to the obtained results, improving the quality of providing health services in emergency department during the Covid-19 pandemic depends on increasing their level of empathy and inter-professional collaboration among nurses and physicians that can be achieved through inter-professional education.

    Keywords: Inter-professional Education, Empathy, Inter-professional Collaboration, Health Care, Medical Team, Covid-19 Pandemic
  • Simin Abedpour, Mohsen Golparvar* Pages 42-52
    Introduction

    During the corona pandemic, nurses endured a lot of stress and tension due to direct exposure to the threats caused by this virus. This research was carried out with the aim of determining the relationship between corona stress and anxiety with psychological well-being considering the mediating role of corona burnout in nurses.

    Methods

    The research method was correlation in the framework of structural equation modeling and the statistical population of the study was all the nurses from two hospitals in Isfahan city. From them 234 nurses were selected in an convenience sampling method. To measure the variables, the corona stress questionnaire, the corona anxiety questionnaire, the psychological wellbeing questionnaire and the corona burnout questionnaire  was used. Data were analyzed using Pearson’s correlation and structural equation modeling by SPSS version 26 and AMOS version 21 software.

    Results

    The results indicated that there is a positive and significant relationship between corona stress and anxiety with corona burnout and a negative and significant relationship with psychological well-being (p<0.01). The results of structural equation modeling and bootstrap analysis showed that corona burnout is a complete mediating variable in the relationship between corona stress and distress with psychological well-being in nurses (p<0.05).

    Conclusion

    The results of this research revealed that the corona stress and anxiety weakens the health and psychological well-being of nurses by causing burnout. Therefore, it is necessary to help nurses to maintain their health and well-being by training stress coping strategies and anxiety management.

    Keywords: stress, anxiety, well-being, burnout, corona
  • Farahnaz Hashemipor, Nematollah Yarollahi, Hajar Soleimani*, Soraya Rozban Pages 53-63
    Introduction

    Marital conflict affects the mental, physical and family health of nurses. Therefore, the present study aimed to investigate the role of alexithymia, cognitive flexibility and fear of intimacy in predicting marital conflict in nurses

    Method

    The present study is descriptive-correlational. The statistical population of the present study was all nurses working in the hospitals of Karaj city in 2021, which were selected by the Convenience sampling method from shahidrajaee, Imam ali and Takhtjamshid hospitals 240 people. The Psychological Flexibility Inventory (CFI), the Toronto Emotional Dysfunction Scale (TAS) and the Intimacy Fear Scale (FIS) were used to collect data. The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis in SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between problem solving processing (r = 0.732 and P = 0.001) and control perception (r = -0.616 and P = 0.001) with marital conflict. Between difficulty in identifying emotions (r = 0.593 and P = 0.001), difficulty in describing emotions (r = 0.724 and P = 0.001), objective thinking (r = 0.441 and P = 0.001) and fear of intimacy (r = 0.544 and P = 0.001) have a positive and significant relationship with marital conflict. Also, the results of multiple regression analysis revealed that 68.7% of the variance of marital conflict is explained by alexithymia, cognitive flexibility and fear of intimacy.

    Conclusion

    According to the results, to reduce nurses' marital conflict, programs can be designed to increase their cognitive flexibility and reduce alexithymia and fear of their intimacy, and implemented through online or offline workshops.

    Keywords: Cognitive flexibility, alexithymia, Fear of intimacy, Marital conflict, Nurses
  • Melika Davoudian, Farahnaz Hashemipor, Nahid Ghelichkhan*, Fatemeh Abouzari Pages 64-77
    Introduction

    The increasing threat of the Covid-19 disease and public health emergencies around the world have led to the exacerbation of various psychological problems in vulnerable groups, including patients with diabetes; Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the role of psychological flexibility, difficulty in emotion regulation and intolerance of uncertainty in predicting psychological distress and obsessive - compulsive in patients with type 2 diabetes during the covid-19 epidemic.

    Methods

    The method of this research is descriptive-correlation. The statistical population of this research included all patients with diabetes referred to the health centers of Kermanshah city in 1401. For this purpose, 220 of these people were selected by available sampling method and answered psychological flexibility questionnaire, emotion regulation difficulty scale, intolerance of uncertainty scale, Kessler's Psychological Distress Questionnaire Moudsley Obsessive Compulsive Inventory. After collecting the questionnaires, the collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis simultaneously.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between psychological flexibility, difficulty in emotional regulation and intolerance of uncertainty with psychological distress and obsessive - compulsive in patients with type 2 diabetes (p<0.01). The results of multiple regression analysis also revealed that 76.2% of the variance of psychological distress and 77.5% of the variance of obsessive-compulsive is explained by psychological flexibility, difficulty in regulating emotions and intolerance of uncertainty. 

    Conclusions

    According to the results, it is possible to use interventions based on psychological flexibility in the treatment of ACT, emotion regulation training and the ability to intolerance of uncertainty to reduce the psychological distress and obsessive problems of patients with type 2 diabetes.

    Keywords: psychological flexibility, difficulty in emotion regulation, intolerance of uncertainty, psychological distress, obsessive – compulsive, Type 2 diabetes
  • Soodeh Rafierad, Ghorbanali Agha Ahmadi*, Hassanali Aghajani, Maryam Rahmaty Pages 78-90
    Introduction

    Social citizenship behavior is one of the organization's intangible assets and includes a set of informal voluntary social behaviors that cover a wide range of social behaviors. Its mismanagement can have adverse effects on the performance of the organization and its members. The general purpose of the present study is to construct and validate the scale of social citizenship behavior that provides the implementation and operation of this tool in field studies.

    Methods

    The present study is applied-exploratory in terms of purpose and descriptive survey in terms of method. To conduct research, the contents and topics of social citizenship behavior were examined using the factor analysis technique and content analysis method of scientific texts, as well as the opinions of qualified thinkers and experts, and a researcher-made questionnaire of social citizenship behavior was obtained to obtain validity and reliability. Completed by experts and managers. The reliability coefficient of the test was calculated to be 0.838 using Cronbach's alpha test.

    Results

    Exploratory factor analysis of social citizenship behavior items showed that about 76.654% of the desired variance can be explained by the components of this questionnaire. After one rotation of Varimax-type factors, the correlation between each item with each component was determined in the best case. Accordingly, eleven components with the highest weight were selected and extracted: Sense of social belonging, social identity, sense of social justice, participation, sense of social effectiveness, core value, sense of social security, collective affection, social cohesion, social resilience, and altruism.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that social citizenship behavior is a multifaceted concept with many dimensions and components and cannot be studied with limited dimensions and components.

    Keywords: Social Citizenship Behavior, Validity, Reliability, Corona Pandemic, Hospital, Factor Analysis
  • Amirhoushang Nazarpourii, Mohsen Arefnezhad, Fariborz Fathi Chegeni* Pages 91-100

    Introuduction: 

    Organizational citizenship behaviors are extra-role behaviors that improve the effectiveness of the organization.The aim of this study was to investigate the effect of abusive supervision on nurses' organizational citizenship behaviors with the mediating role of emotional exhaustion, in Khorramabad Shohadaye Ashayer Hospital.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive research in the field of field studies in terms of applied purpose and in terms of data collection, the method of which was survey. The statistical population of the study was 230 nurses working in Khorramabad Shohadaye Ashayer Hospital. Based on Krejcie and Morgan table, a sample size of 140 people was selected by stratified random sampling method. To measure the variables of the research, a questionnaire was used which included three sections of abusive supervision, emotional exhaustion and organizational citizenship behaviours. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha method and its validity was confirmed using convergent validity. For data analysis, structural equation modeling and Spss and PLS software have been used.

    Results

    The results show that at the 95% confidence level, abusive supervision has a negative and significant effect on nurses' organizational citizenship behaviours and emotional exhaustion has a mediating role in relation to abusive supervision and nurses' organizational citizenship behaviours.

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that abusive supervision directly disrupts the supervisor-nurse relationship, which leads to an increase in nurses' emotional exhaustion and a decrease in the level of organizational citizenship behaviors.

    Keywords: Abusive supervision, Emotional exhaustion, Organizational citizenship behaviors, Nurses
  • Hamed Tavan, Hamid Taghinejad* Pages 101-107
    Background

    Risk management is a useful tool for improving the quality of therapeutic services in hospitals. The aim of present study was to determine psychometric features of hospital risk management questionnaire.

    Methods

    In present descriptive-analytic study, 112 nurses working in educating hospitals of Ilam city were chosen by random sampling(2016 Des till 2017Mar). For data gathering, the 45-item hospital risk management questionnaire was used. The reliability and validity were measured by Cronbach alpha coefficient and exploratory factor analysis respectively. The scree plot was applied for determining the number of factors. Adequate number of samples for factor analysis was determined by Kaiser-Meyer-Olkin index and Bartlet test( P Value <0.001) we use the SPSS V19 Software.

    Results

    Factor analysis revealed that the questionnaire comprised of 7 independent factors including the first (variance of 51.443), the second (variance of 8.926), the third factor (variance of 6.452), the fourth factor (variance of 3.999), the fifth factor (variance of 3.124), the sixth factor (variance of 2.840), and the seventh factor (variance of 2.459). The alpha Cronbach coefficient was acquired 0.809% for the dimensions. The KMO index of 0.76 ( P Value <0.001indicated adequate number of the sample.

    Conclusion

    From nurses’ perspective, the hospital risk management questionnaire can be recruited as a reliable and valid tool and can be considered as a practical guideline for measuring and assessing risk management.

    Keywords: Validity, Reliability, Questionnaire, risk management, nurses
  • Hajar Soleimani*, Mohammad Soltanizadeh Pages 108-121
    Introduction

    The growing trend of obesity is a major concern for the World Health Organization, and in addition to causing physical problems, it is usually associated with some behavioral and psychological problems, including psychological areas related to sexual behavior; so, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on Body Image and Sexual Function of Women with Obesity.

    Method

    This research was semi-experimental (pre-test-post-test with a control group and a one-month follow-up). The statistical population included all obese women in Isfahan city in 2019. Using available sampling method, 30 obese women were selected and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group received a course of cognitive therapy based on mindfulness in 8 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive any special training. Subjects of both groups were measured in the pre-test and post-test with Fisher's body image and female sexual Function questionnaires by Rosen et al. Data analysis was done using mixed analysis of variance and Benferroni post hoc test using SPSS-22 software.

    Results

    There was a significant difference between the mean post-test scores of the intervention group and the control group, so that cognitive therapy based on mindfulness significantly improved the body image and sexual performance of obese women in the intervention group (P<0.05). Also, this difference has been maintained in the one-month follow-up phase.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that cognitive therapy based on mindfulness can be used as a suitable treatment method to improve the body image and sexual performance of obese women in counseling centers and psychological services.

    Keywords: Obesity, Mindfulness-based cognitive therapy, body image, sexual function
  • Reza Jalali*, Majid Ahmadi, Mohammad Raeiszadeh Pages 122-132
    Introduction

    Health is an essential part of human capabilities, which is needed for progress, and for this purpose, different countries are using their health systems to provide health and respond to people's expectations in all fields related to the provision of health and medical services. Health policy is considered as one of the dimensions of social policy that governments pay attention to in order to achieve social justice. This article, while paying attention to the goals of the second step of the Islamic revolution in relation to the realization of social justice, the role of the principle of sustainability in health policy-making has been examined through the evaluation of the experience of the health transformation plan.

    Methodology

    This study was conducted with a qualitative approach. The data has been collected through interviews with policy makers, review of policy documents and analysis of other countries' experiences, and has been analyzed using the framework analysis method.

    Findings

    In the aspect of health financing, paying attention to the balance of resources and costs is considered as a vital factor in achieving sustainability, the consequences of which will be justice in the distribution of resources among health service providers and creating justice in people's access and benefit from health and treatment services. Based on this, sustainability in health policy is considered as a driving force to achieve the goals of the second step of the Islamic Revolution in the dimension of social justice.

    Conclusion

    In order to realize all-round justice in the second step of the Islamic revolution and considering that sustainability is considered as one of the prerequisites and infrastructure for the realization of social justice, governments are obliged to design, formulate and implement health policies in a way that ensures sustainability in the health system. become a country.

    Keywords: Comprehensive health coverage, the second step of the Islamic revolution, health policy, justice, sustainability